Oedeem

Oedeem (spreek uit: eudeem) is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Door het vasthouden van vocht zwelt het lichaamsdeel op. Enkele plaatsen waar oedeem vaak ontstaat zijn de voeten, enkels, benen en de buik. Wij behandelen drie soorten oedeem: lipoedeem, lymfoedeem en veneus oedeem.

Lipoedeem

Lipoedeem

Bij lipoedeem is er sprake van een abnormale verdeling van vetweefsel over het lichaam. Het vetweefsel stapelt zich met name op in de benen en (in mindere mate) in de armen, die als gevolg daarvan flink in omvang kunnen toenemen. Het gezicht, de borst en de buik zijn naar verhouding veel minder aangedaan.

Meer informatie

Lymfoedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem is het zwellen van één of meerdere lichaamsdelen (meestal een arm of been) door stapeling van lymfevocht. Lymfevocht is een heldere lichaamsvloeistof en is onderdeel van het lymfatisch systeem. Dit systeem is niet alleen belangrijk voor de afweer, maar ook voor de afvoer van (overtollig) vocht uit de weefsels.

Meer informatie

Veneus oedeem

Veneus oedeem

Veneus oedeem is een vochtophoping die ontstaat rond de enkels. Het is een gevolg van een niet goed functionerend systeem van de afvoerende bloedvaten. Als het bloed onvoldoende wordt afgevoerd, neemt de druk in het zogeheten veneuze systeem toe. Deze verhoogde druk veroorzaakt diverse klachten. Een van die klachten is veneus oedeem.

Meer informatie

Wilt u een afspraak maken voor oedeemtherapie of meer weten over deze behandeling, neem dan contact met ons op:

  • 0475-332768
  • info@rpns.nl