Lymfoedeem
Lymfoedeem is het zwellen van één of meerdere lichaamsdelen (meestal een arm of been) door stapeling van lymfevocht. Lymfevocht is een heldere lichaamsvloeistof en is onderdeel van het lymfatisch systeem. Dit systeem is niet alleen belangrijk voor de afweer, maar ook voor de afvoer van (overtollig) vocht uit de weefsels.
Lymfoedeem kan in principe in elk lichaamsdeel optreden, maar meestal in armen of benen. Er zijn verschillende klachten; vaak begint het met een zwaar of vermoeid gevoel in het aangedane lichaamsdeel en is er ter plaatse sprake van een zwelling of vochtophoping (vaak met bultjes); er kan er een kuiltje in worden gedrukt. U kunt echter ook (prikkelende) pijn hebben of het gevoel hebben dat u het aangedane lichaamsdeel niet meer goed kunt bewegen. In sommige, ernstige gevallen treedt (herhaaldelijk) een bacteriële infectie van de huid en het onderhuids bindweefsel op. Deze zogeheten wondroos kan voor een drastische toename van het lymfoedeem zorgen. |
Lymfoedeem ontstaat op het moment dat de lymfevaten onvoldoende in staat zijn het vocht uit de weefsels af te voeren. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld dat er te veel lymfevocht wordt aangemaakt in de weefsels. Ook kan het zijn dat de afvoer van het lymfevocht is belemmerd, bijvoorbeeld omdat de lymfevaten en/of lymfeklieren niet goed (meer) werken of zelfs helemaal afwezig zijn. ‘Primair oedeem’ is vaak een afwijking in de aanleg van de lymfebanen en klieren. ‘Secundair lymfoedeem’ treedt op na een operatie waarbij lymfeklieren worden weggenomen, na een infectie, na radiotherapie of ten gevolge van een litteken.
- Goede huidverzorging Smeer uw huid geregeld in met een zalf of een vette crème. Voorkom insectenbeten en wondjes. Onthaar uw benen en oksels bij voorkeur met crèmes in plaats van scheermesjes, voorkom het lopen op blote voeten en pas op met prikken, snijden en branden. Mocht u onverhoopt toch een wondje opmerken, maak dit dan schoon met desinfectiemiddel en plak het zorgvuldig af met een pleister.
- Voldoende lichaamsbeweging en voorkomen van overgewicht Bewegen stimuleert de afvoer van bloed en lymfevocht uit het aangedane lichaamsdeel. Bovendien kan het helpen om, in het geval van overgewicht, gewicht te verliezen. Mensen met overgewicht lopen meer risico op het ontwikkelen van lymfoedeem.
- Zelfmanagement bij lymfoedeem
Een deel van de (intensieve) behandeling van lymfoedeem bestaat uit zelfmanagement. Middels een cursus leert u bepaalde oefeningen en vaardigheden die u zelf kunt uitvoeren. Dit heeft als voordeel dat u langer zelfstandig blijft en minder afhankelijk bent van een therapeut. Tevens heeft het een preventieve werking tegen oedeem. Meer informatie over deze behandeling:
Lymfoedeem is een chronische aandoening, waarvoor in de meeste gevallen (nog) geen genezende behandeling bestaat. Het doel van de behandeling is dan ook de hoeveelheid oedeem (de mate zwelling) zoveel mogelijk te verminderen en tot een minimum te beperken. Lymfoedeem behandelen we door middel van oedeemtherapie. Dit bestaat uit compressie, manuele lymfedrainage, zelfmanagement, bewegen en krachttraining.
Meer informatie over deze behandeling:
Wilt u een afspraak maken voor een behandeling of meer weten over lymfoedeem, neem dan contact met ons op:
- 0475-332768
- info@rpns.nl