Littekens na brandwonden
Littekens na brandwonden zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing van een brandwond verstoord wordt.
Dit zijn verdikte littekens die bovenop de huid liggen als gevolg van een teveel aan collageenweefsel (hypertrofie). Brandwonden kunnen klachten geven als:
|
Littekens van brandwonden zijn vanzelfsprekend het resultaat van een verbranding van de huid. Bij brandwonden wordt de diepte van de wond aangeduid in 1e, 2e, 3e of 4e graads brandwonden:
- Eerstegraads verbranding is eigenlijk geen wond. Er is alleen roodheid en zwelling zichtbaar en kan zeer pijnlijk zijn. Een bekende eerstegraads verbranding is de verbranding door de zon. Dit geneest volledig binnen enkele dagen zonder littekens.
- Tweedegraads brandwond: deze verbranding wordt onderverdeeld in:
- Oppervlakkig: de opperhuid en het bovenste gedeelte van de lederhuid is beschadigd. Het kenmerkt zich door intacte blaren, glanzende roodheid en een soepel maar pijnlijk huidoppervlak. Deze wond herstelt binnen twee weken zonder littekens, maar de pigmentatie kan verstoord zijn.
- Diep: de opperhuid en het grootste deel van de lederhuid is beschadigd. Het kenmerkt zich door kapotte blaren, vlekkerig roze, dof en ietwat stug oppervlak. Deze verwonding veroorzaakt weinig pijn. De genezing duurt langer dan drie weken en de kans op littekenvorming is groot.
- Derdegraads brandwond: de opperhuid en lederhuid zijn volledig vernietigd. Zelfs het onderhuids bindweefsel kan aangetast zijn. Het kenmerkt zich door kapotte blaren, wit tot bruin dof en stug, leerachtig oppervlak. De zenuwuiteinden zijn vernietigd waardoor deze brandwond niet pijnlijk is. Alleen wonden kleiner dan twee centimeter genezen vanzelf vanuit de wondranden, anders is goede wondzorg noodzakelijk. Deze wond geneest altijd met littekens.
- Vierdegraads verbranding: alle huidlagen en zogeheten epitheelcellen zijn vernietigd. Ook andere structuren als pezen en spieren zijn beschadigd. Deze wonden worden behandeld door een chirurg. Deze wond geneest altijd met littekens.
Het beste en belangrijkste advies bij een litteken door een brandwond is: hydrateren. Breng minimeel twee keer per dag een hydraterende crème of lotion aan. Dit houdt de huid zo soepel en veerkrachtig mogelijk en verminderdt roodheid en jeuk. Bij bewegingsbeperking t.g.v een brandwond kunt u thuis bewegingsoefeningen en stretchoefeningen uitvoeren. We kunnen u hierin adviseren.
Littekens na brandwonden behandelen wij met de behandeling ‘brandwonden nazorg’.
Meer informatie over deze behandeling:
Wilt u een afspraak maken voor een behandeling of meer weten over littekens na brandwonden, neem dan contact met ons op:
0475-332768
info@rpns.nl