Zonbeschadigde huid
Een zonbeschadigde huid, oftewel actinische keratose, is meestal een ruw aanvoelend verhoornd plekje van de huid.
In het begin is een zonbeschadigde huid beter te voelen dan te zien. Het zijn huidkleurige, rode of bruine, ruw aanvoelende plekjes of grotere plekken (van enkele millimeters tot enkele centimeters). Soms zijn ze licht pijnlijk bij aanraking. Na verloop van jaren kan er in deze plekjes huidkanker ontstaan. Vaak zijn er meerdere plekjes aanwezig en zijn er andere tekenen van langdurige zonlichtblootstelling te zien, zoals vlekkige verkleuringen en rimpels. |
Belangrijk is verdere beschadiging van de huid door Uv-straling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door blootstelling aan zonlicht (en zonnebank) te beperken. Het gebruik van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 20 of hoger), maar vooral het dragen van beschermende kleding en een hoofddeksel is van groot belang. Bedenk hierbij dat een zonnebrandcrème niet bedoeld is om langer in de zon te kunnen blijven, maar om de huid te beschermen gedurende de tijd dat u in de zon bent. Bij mensen met veel zonbeschadiging blijft controle door een arts noodzakelijk.
De behandeling van een zonbeschadigde huid wordt met name gedaan door een dermatoloog. Wij adviseren u vooral wat u zelf kan doen aan de aandoening en hoe u voor de toekomst kunt voorkomen dat u huid (wederom) wordt aangetast door de zon.
Wilt u een afspraak maken voor een behandeling of meer weten over een zonbeschadigde huid, neem dan contact met ons op:
- 0475-332768
- info@rpns.nl